Boer Koekoek is eigenaar van een hele grote schuur te Zuidlaren. Deze schuur verhuurt hij aan WWvN BV. WWvN BV heeft in deze schuur 50 marktkramen geplaatst en verhuurt deze aan derden die daar elke zondag hun waren aanbieden. Afgelopen zondag heeft de bekende Friese meubelontwerper Feico Westra een bezoekje aan de schuur gebracht en is zich een hoedje geschrokken. Alle marktkramers/standhouders blijken hun stands te gebruiken om de bezoekers van de schuur nagemaakte auteursrechtelijk beschermde design-meubels aan te bieden. Ook meubels van Westra.
Vraag: Westra komt bij u voor advies en wil weten wie hij ter zake van auteursrechtinbreuk kan aanspreken?
De standhouders die de meubels aanbieden (art. 12 Aw) en tussenpersoon WWvN BV ex art. 26d Aw (HvJ Tommy Hilfiger/Delta Center).
GV: De standhouders verveelvoudigen (art 13 Aw) en openbaren (art 12 Aw) de nagemaakte meubels (werken als bedoeld in art 1 jo art 10 Aw) van Westra, er is sprake van verwarringsgevaar door de slaafse nabootsing. Westra kan tegen de standhouders optreden ogv 6:162 BW, deze mogelijkheid is niet in de tijd beperkt (All Round Simstars). Wellicht is ook sprake van een NIG, maar de casus geeft geen aanleiding of de beschermingstermijn daarvan verlopen is.
De exploitant van de marktplaats kan worden verplicht de inbreuk te doen staken, waartoe dezelfde voorwaarden van toepassing zijn als die voor elektronische marktplaatsen (L’Oreal/eBay). Als exploitant wordt aangemerkt degene die de markt organiseert en dat is WWvN BV, niet eigenaar Koekoek (Tommy Hilfiger/Delta Center).
Er mist:
– ex art. 26d Aw 1 pnt
Punten 4/5