Mart Visser is een bekende Nederlandse modeontwerper. Hij is erachter gekomen dat via Netflix een seksfilm kan worden gestreamd waarin de hoofdrolspeelster in een aantal fragmenten van de film een door hem ontworpen jurk draagt. Hij wil Netflix aanspreken en komt bij u langs voor advies.
Vraag: Wat zou u hem adviseren?
Er is sprake van een mededeling aan het publiek (groot / onbepaald / nieuw / winst). Maar wellicht dat Netflix een beroep kan doen op art. 18a Aw (incidentele verwerking). Daarnaast behoort een beroep op art. 25 lid 1 sub d Aw (persoonlijkheidsrechten) tot de mogelijkheden: aantasting (seksfilm is omgeving van minder allooi) van zijn werk welke nadeel … HR Vierjaargetijden.
GV: Er wordt een werk van Visser geopenbaard (art 12 Aw) in de filmfragmenten waartegen hij zich (naar ik aanneem) ogv zijn persoonlijkheidsrecht als maker wil verzetten vanwege het gevaar van reputatieschade (art 25 lid 1 onder d Aw). In arrest ‘De 4 Jaargetijden’ is nadere uitleg gegeven van art 25 lid 1 onder c en d Aw in het licht van art 6bis lid 1 BC, en dan met name de toetsing van reputatieschade
Het werk van Visser wordt niet gewijzigd, alleen in de films gebruikt. Het onder d bepaalde van lid 1 van art 25 Aw moet daarom zelfstandig wordne beoordeeld en niet in samenhang met lid c. In dat kader is het nogf maar de vraag of er sprake is van (in)direct nadeel aan de eer of goede naam (reputatie) van de maker (Visser); immers de ontwerpen van Visser hoeven niet direct bekend te zijn bij het brede (Netflix) publiek en dit wordt voor zover bekend in de casus ook niet expliciet duidelijk gemaakt (zijn er logo’s oid in beeld?). Het is dus nog maar de vraag of het publiek een ditect verband legt tussen de jurk en Visser, en dus de eer en goede naam van de ontwerper, met andere woorden een causaal verband lijkt te ontbreken.
Het advies aan Visser moet helaas luiden dat hij waarschijnlijk met lege handen blijft staan.
Mist:
– Publiek niet op de plaats van oorsprong (1)
– Mededeling/terbeschikkingstelling (1)
– Onbepaald publiek (1)
– Nieuw publiek (1)
– Winstoogmerk (1)
– Incidentele verwerking/citeren (1)
– Art. 18a Aw/art. 15a Aw (1)
– Sprake van aantasting (1)
Punten 2/10